logo-eqgen
logo-bepart
Tarwegras, een natuurlijke energie boost

Toen ik voor het eerst las over mensen die uitgeperst tarwegras drinken was ik verrast. Nu leefde ik op dat moment al aardig gezond, wist veel van vitamines en mineralen af, maar van tarwegras drinken had ik nog niet gehoord.

Laten we eerlijk zijn, als je aan gras eten denkt, dan denk je aan koeien, schapen en geiten. Als je daar even bij stil staat, dan moet je wel concluderen dat gras blijkbaar heel veel voedingswaarde in zich heeft. Want neem nu een koe, kijk eens hoe groot een dergelijk dier wordt alleen door het eten van gras.

Het drinken van tarwegras wint aan populariteit, bij diverse gelegenheden kun je een vers glaasje laten persen. Was het eerst alleen onderdeel van het dieet van mensen die rauw eten, nu nuttigen meer mensen een glaasje tussendoor als energie boost.

Wat is tarwegras?
Wanneer we tarwe zaaien ontstaat er eerst gras, dit noemen we dus tarwegras, zo simpel is het dus. Laten we dit gras ongemoeid doorgroeien, dan zal uiteindelijk tarwe ontstaan. Tarwe kennen we allemaal en de meeste van ons eten het dagelijks, het zit in ons brood, in onze muesli, we bakken er koekjes van en nog meer ontelbare producten bevatten tarwe. Het is rijk aan vezels en daarom wordt het ook aanbevolen voor een goede darmflora. Tarwegras als voeding voor menselijke consumptie is bij het grote publiek echter onbekend. Tarwegras is uiterst sterk en vooral taai, heel taai.

De geschiedenis van tarwegras (ultra korte versie)
Al meer dan zestig jaar geleden werd tarwegras gedronken in landen als Amerika en Canada. Het werd gebruikt om wonden te ontsmetten en gedronken om de vermeende helende werking bij ziekten. Door de opkomst van antibiotica en de vitaminepil verdween de interesse en raakte tarwegras een beetje in de vergetelijkheid. Begin jaren zestig en zeventig zijn het de Japanner Yoshide Hagiwara (1925-2004) en de Amerikaanse Ann Wigmore (1909-1993) die het drinken van gras weer in de schijnwerpers plaatsen. Yoshide Hagiwara is enthousiast over gerstegras en bouwt er een heel imperium mee op (barleygreensupply), Ann Wigmore geeft na lang onderzoek de voorkeur aan tarwegras.

Tarwegras is goed voor u
Tarwegras bestaat voor 70% uit Chlorofyl, het veroorzaakt onder andere de groene kleur van groente. Vooral donkergroene groenten bevatten veel Chlorofyl, in het bijzonder spinazie, maar ook de algensoorten Spirulina en Chlorella. Chlorofyl zet -onder invloed van het zonlicht- koolstofdioxide en water om in zuurstof en glucose. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar de werking van Chlorofyl op kanker (preventief en als behandeling). Het geeft meer energie, stimuleert het immuunsysteem, zuivert het bloed en de lever. Daarnaast bevat het sap actieve enzymen, vitamines, mineralen, aminozuren en andere voedingsstoffen. Tarwegras bevat vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 en K.

Als mens kun je tarwegras niet zomaar eten, als je dat toch doet zal het grotendeels onverteerd je lichaam verlaten. Je neemt geen Chlorofyl op want dat zit opgesloten in de celwanden van het gras. Deze celwanden bestaan uit cellulose, mensen kunnen dit niet verteren. We kunnen proberen deze celwanden stuk te kouwen, maar makkelijker is mechanisch stuk persen. Dat kun je met een handgedreven pers doen, maar het beste lukt dat met een elektrische pers. Je moet hier wel een speciale pers voor aanschaffen, je hebt niets aan je sapcentrifuge. Chlorofyl gaat grotendeels verloren bij de verhitting die ontstaat in een gewone sapcentrifuge. De speciale persen die hiervoor ontworpen zijn draaien op lage snelheid waardoor het sap nauwelijks warm wordt. Er zijn persen te koop van 500,- tot  wel meer dan 1.000 Euro, maar een zoektocht via Google leverde een uitstekende pers op voor 200,- Euro.

Kwaliteit van ons voedsel steeds slechter
Gelet op de ontwikkelingen rondom regelgeving als Codex Alimentarius, verwacht ik dat we steeds minder kunnen beschikken over voedsel dat voldoende vitamine en mineralen bevat. Dan is er nog het veelvuldig gebruik van pesticide, het bestralen van voedsel en nog veel gevaarlijker, het genetisch manipuleren van voedsel. Nu kun je nog tekorten aanvullen met vitaminepreparaten, maar onder Codex zullen deze hun werkzaamheid volledig verliezen. Zo willen ze vitamine C tabletten op een maximale dosis zetten van 45mg, terwijl een volwassen mens al minimaal 60mg nodig heeft om scheurbuik te voorkomen.

Het mooiste is zelf je groenten verbouwen, je hebt er alleen maar een stukje grond voor nodig en wat vrije tijd. Maar voor de meeste mensen is dit niet haalbaar, ze hebben een druk leven en vele beschikken niet over een tuin.

Tarwegras zelf verbouwen
Het mooie van tarwegras is dat je het in je vensterbank kunt verbouwen. Je hebt er weinig tijd, weinig spullen en weinig ruimte voor nodig. Het duurt ongeveer 10 dagen en dan kun je oogsten wat je gezaaid hebt. Er zijn twee manieren om tarwegras te verbouwen, op een bodem van speciaal papier of in aarde. Het voordeel van telen op papier is dat je ook de zaden kunt mee persen. Het nadeel van papier is dat je best veel zaden met een pincet moet blijven verwijderen die beschimmeld raken. Bij aarde heb je er bijna geen omkijken naar, je hoeft het alleen vochtig te houden. Nadeel is dat het wat kostbaarder is (en iets meer geknoei), je moet potgrond aanschaffen.

Ik heb beide manieren geprobeerd en had in eerste instantie gekozen voor aarde, hieronder mijn methode uitgelegd. Ondertussen ben ik overgestapt op een manier zonder aarde en zonder speciaal papier (kun je ook de zaden meepersen), binnenkort zal ik hier meer over vertellen.

Wat heb je nodig?
Om zelf tarwegras te verbouwen heb je het volgende nodig:

  • Harde tarwe, het beste is eko (is niet genetisch gemanipuleerd)
  • Een kweekbak
  • Een deksel om de bak af te dekken, of je plaatst de kweekbak op een donkere plek
  • Een plantenspuit
  • Aarde, kies ook hier voor eko (is vrij van giftige stoffen)
  • Himalayazout of zuiver zeezout (van reform winkels)
  • Een vrije plek die licht krijgt, maar geen direct zonlicht
  • Een speciale pers, je enige echte investering

Harde tarwe
In eerste instantie kocht ik mijn harde tarwe bij een webwinkel gespecialeerd in tarwegras producten. Je betaald dan ongeveer 10,- Euro voor 5 kilo eko tarwe. Wanneer je echter bij een molenaar informeerd, blijk je al snel veel minder te betalen, rond de 3,- Euro voor 5 kilo. Maar let op, je kunt dan zaden treffen die veel minder kiemkracht bezitten. Dit komt omdat tarwe voor het bereiden van brood anders gedroogd wordt dan tarwe welke bestemd is voor zaaien.

Het is dus slim om de kiemkracht te testen voordat je een grote hoeveelheid bij een molenaar wegsleept.

De kweekbak
Webwinkels die tarwegras aanbieden verkopen setjes kweekbakken voor meer dan 100,- Euro, maar dit kan veel goedkoper. Wat je nodig hebt is een bak die voldoende grassap oplevert, je wilt uitkomen op ongeveer 30ml per oogst (kweekduur is 10 dagen). Omdat mijn partner ook graag een sapje neemt, heb ik gezocht naar een kweekbak die rond de 60ml oplevert. Ik vond wat ik zocht bij het tuincentrum in de vorm van een onderzetbak voor een bloembak. Deze onderzetbak meet 44 cm lang, 15 cm breed en is 2,5 cm diep. Kosten per bak, 3,- Euro en ook nog verkrijgbaar in diverse kleuren. Ik heb er tien stuks aangeschaft die ik ga rouleren, zodoende kunnen we straks iedere dag een glaasje sap drinken.

Uiteraard kan ieder andere bak als kweekbak dienen, zolang je rond de 2 cm hoog potgrond kunt aanbrengen.

Deksel
Deze heb ik zelf gemaakt van een plaatje hout, elastiekje er omheen en klaar. Je kunt de kweekbak natuurlijk ook gewoon ergens donker wegzetten.

De pers
Toen ik op zoek ging naar een pers schrok ik van de prijzen van elektrische persen. Om even 600 Euro of meer uit te geven vind ik nogal pittig, dus koos ik voor een handgedreven pers van 50 Euro. Dit bleek al snel een miskoop, de pers voldeed totaal niet aan mijn verwachtingen, teveel gedoe, goedkoop bleek duurkoop.

Je kunt dus geen gewone sapcentrifuge gebruiken, die loopt vast.

Na heel lang speuren vond ik de ideale elektrische pers, voor 200 Euro kocht ik een Vita5. Je kunt er niet alleen tarwegras mee uitpersen, maar ook groenten en fruit of pasta maken. Deze pers voldoet prima en maakt geen lawaai.

Aarde
Ik adviseer schone aarde te kopen, kies dus voor een biologische potgrond. Ik gebruik potgrond en geef dagelijks schoon osmose water voorzien van een oplossing van Himalayazout.

Himalayazout als extra voeding
Himalayazout is een opneembaar zout. Het bevat 84 vitale bouwstenen in de vorm van oorspronkelijke mineralen en sporenelementen. De bouwstenen van het leven zijn in het oerzout bewaard gebleven. Zij bevinden zich in het kristal in zulke kleine deeltjes (colloïdaal) dat ze optimaal worden opgenomen. Het is de goedkoopste manier om hoogwaardige voeding aan het tarwegras toe te voegen. Om Himalayazout te gebruiken moeten we het oplossen in schoon water, gebruik gefilterd kraanwater of bronwater.

Deze oplossing is makkelijk zelf te maken. Je neemt een glazen potje en vult die voor een derde met Himalayazout. Vervolgens vul je de pot tot tweederde met zuiver water (liever geen kraanwater). Nu hard schudden, net zolang tot er geen zout meer oplost (punt van verzadiging). Vul een plantenspuit met 350ml zuiver water en doe daar 1 eetlepel verzadigde oplossing Himalayazout bij, je hebt nu ongeveer een oplossing van 400 ppm (getest met een TDS meter).

Je kunt ook op Ebay voor weinig (ongeveer 20 Euro) een TDS meter aanschaffen.

Dag 1, de tarwe wellen
Doe de benodigde hoeveelheid tarwe in een bakje en vul deze met schoon water, eventueel verrijkt met Himalayazout. Zet deze voor ongeveer 12 uur weg op een donkere plek.

Dag 2, zaaien
Je vult de kweekbak ongeveer 2 cm hoog met biologische potgrond. Strooi hier overheen de tarwe, zorg dat je een goede bodemdekking verkrijgt, wees niet te zuinig, maar beperk je tot één laag. Heb je de bakken gehaald die ik gebruik, dan verbruik je ongeveer 80 gram tarwe. Druk de tarwe een beetje in de aarde. Met een plantenspuit of een gieter bevochtig je de bovenkant, niet te nat maken. Het principe is om het gras zo weinig mogelijk water te geven.

Gebruik je een oplossing van Himalayazout, dan proviteer je hiervan bij de oogst doordat het gras ook deze mineralen in zich opneemt.

Doe het deksel er op en zet de kweekbak weg op droge plek bij kamertemperatuur.

Dag 3
Je wilt dat de zaden vochtige grond voelen om te ontspruiten, dus controleer of de grond nog vochtig is, anders even bevochtigen. Denk er om, je wilt het niet nat maken. Vergeet niet het deksel er weer op te doen.

Dag 4
Wanneer je nu het deksel verwijderd zie je dat de zaden al aan het ontkiemen zijn, de spruiten zijn net zolang als de zaden, het groeien kan beginnen. Controleer opnieuw of de grond nog vochtig is. Zet de kweekbak ZONDER deksel op een daglichtrijke plek, maar niet in direct zonlicht.

Dag 4 tot en met dag 9
Het gras begint al lekker te groeien na ongeveer 5 dagen in het daglicht. Ik ben nog niet helemaal tevreden over de hoeveelheid gras. In de volgenden bak zal ik meer tarwe zaaien, nu heb ik 80 gram verstrooid, in de volgende bak zal dat 100 gram worden. Het is in het begin een beetje experimenterer, net zolang tot je het naar je zin hebt.

Controleer de vochtigheid twee keer per dag, ik geef de voorkeur aan de plantenspuit om het gras te bevochtigen.

Dag 10, we gaan oogsten
Als alles goed is gegaan is de laatste paar dagen het gras lekker gaan groeien en kijk je nu naar gras met een hoogte van rond de 20 centimeter.

Zoals je op de foto rechts ziet is het gras lekker gegroeid. Deze bak kan nog meer oogst opleveren wanneer je bijvoorbeeld 100 gram zaden zaait.

Het is nu klaar om te oogsten, dat kun je doen met een scherp mes of met een schaar. Snij het gras net boven de grond af.

Op uw gezondheid
Het persen in de Vita5 is een makkie. De opbrengst is ongeveer 80%, je kunt het eindresultaat nog iets verbeteren door het gescheiden pulp nogmaals te persen. De geur die tarwegras verspreid is heel specifiek, het ruikt echt naar gras. Met mijn kweekbakken is het resultaat na persen ongeveer 80ml zuiver tarwegras, ruim voldoende voor twee porties (borrelglaasjes). Tarwegrassap kan een beetje zwaar op de maag vallen, dus is het wellicht beter even van tevoren iets te eten. Wel direct opdrinken, want het sap verliest snel zijn goede kwaliteiten.

PROOST.

Tarwegras in poedervorm, wel zo makkelijk
Door de toenemende populariteit van tarwegras zijn er nu ook bedrijven die dit in poedervorm aanbieden. Ideaal voor iedereen die het lastig vindt om zelf te planten en te oogsten. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor een product dat Biologisch gecertificeerd is, de mensen achter Spiruella kunnen dit leveren. Opgezet door een vriend van mij, iemand die zelf tientallen jaren ervaring heeft met gezonde voeding. Daarom verwijs ik u graag (volledig belangenloos) naar zijn bio gecertificeerde producten, neem een kijkje bij www.spiruella.nl.

naar boven

Blabco

Blanco

Blanco